• Lorem ipsum

Nauwkeurige temperatuur monitoring met Testo dataloggers

30 Sep 2024
door Vonmarcken

Bij het opslaan van vaccins en medicatie is het cruciaal om de juiste temperatuur te waarborgen, gezien de eisen van het RIVM. Om te voldoen aan deze richtlijnen is een geautomatiseerd systeem voor temperatuurregistratie essentieel. Het RIVM stelt dat vaccins moeten worden bewaard in medicijnkoelkasten, waarbij de temperatuur continu geregistreerd en opgeslagen wordt door een temperatuurlogger. Deze loggers moeten periodiek worden gekalibreerd om een nauwkeurige meting te garanderen.

Bij Vonmarcken bieden we een compleet systeem voor temperatuurmonitoring dat volledig voldoet aan deze eisen. De dataloggers van Testo maken gebruik van wifi om constant de temperatuur in medicijnkoelkasten te meten en sturen de gegevens automatisch naar een speciaal voor u ingerichte cloudomgeving. Via deze cloud heeft u te allen tijde toegang tot de temperatuurgegevens, waardoor handmatige controles overbodig worden. Bovendien zorgen automatische alarmmeldingen ervoor dat u direct wordt geïnformeerd bij overschrijding van de ingestelde grenswaarden, of bij storingen zoals stroomuitval of een weggevallen wifi-verbinding. Deze meldingen kunnen zowel per e-mail als sms worden verstuurd, zodat u tijdig kunt ingrijpen om problemen te voorkomen.

Het Testo-systeem biedt de flexibiliteit van verschillende sensoren, elk met hun eigen voor- en nadelen. De interne sensor de 2-T1, wordt in de koelkast geplaatst en meet de luchttemperatuur. Een nadeel van dit type sensor is dat de batterij sneller leeg kan raken, omdat hij in een koelere omgeving moet werken. Daarnaast kan de meting beïnvloed worden als de koelkast opengaat op het moment van een meting, wat mogelijk een afwijking in de temperatuurgrafiek veroorzaakt. Om valse alarmen te voorkomen, kan er echter een vertraging in het alarmsysteem worden ingebouwd.

De externe sensor de 2-T2, biedt een nauwkeurigere oplossing. Deze logger wordt aan de buitenkant van de koelkast geplaatst, waarbij de sensor via een kabel in de koelkast wordt gevoerd en geplaatst in een glycerolflesje. Dit flesje bootst de omstandigheden na van de opgeslagen producten, wat leidt tot veel nauwkeurigere temperatuurmetingen. Voor deze oplossing is wel een aparte sensor vereist, die apart aangeschaft moet worden.

Door automatische monitoring en tijdige waarschuwingen voorkomt u verspilling van dure medicatie door ongewenste temperatuurafwijkingen. De rapportages kunnen op wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse basis worden ontvangen, zodat u altijd beschikt over de nodige documentatie voor inspecties en audits.

Voor meer gespecialiseerde toepassingen is er de 2-T3 datalogger, specifiek ontworpen voor vriezers en omgevingen waar temperaturen variëren van -195°C tot +1350°C gemeten moeten worden. Dit maakt het systeem breed inzetbaar, ook voor complexere opslagbehoeften.

Met het geautomatiseerde Testo systeem voor temperatuurregistratie voldoet u niet alleen aan de strikte eisen van het RIVM, maar verzekert u ook dat uw vaccins en medicatie veilig en effectief worden bewaard. Het constante overzicht van de temperatuurgegevens en de mogelijkheid tot automatische waarschuwingen bieden niet alleen gebruiksgemak, maar vooral zekerheid voor de zorg van uw cliënten.